Zupa Giuwarlakia Awgolemono... idealna grecka zupa na zimowe wieczory

 

Zupa Giuwarlakia Awgolemono


Przez to co się dzieje na świecie moje kontakty z Grecją uległy całkowicie zatraceniu. Trzeba sobie jakoś radzić i stworzyć sobie namiastkę Grecji w PL. Tym bardziej że zima chwilę była podobna do Naszej. Myślę że Awgolemono to idealny przepis na ten czas. Smacznego

 

Ilość porcji: 6

Składniki;

- ½ kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

- 1 mała starta cebula 

- 200 gr. ryżu

- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 2 łyżki Koperku 

- 2 łyżki oleju

- Trochę mąki pszennej do obtoczenia pulpecików

- 1,2 l wywaru rosołowego

- 60 gr. masła

- 2 jaja

- 80 ml soku z cytryny

- Do smaku: Sól morska jodowana, Pieprz czarny 

 

Sposób przygotowania:

 

W dużej misce wymieszać mięso, cebulę, ryż, olej, natkę pietruszki, koperek, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę i ulepić z niej małe kuleczki, następnie obtoczyć je w mące. W garnku zagotować wywar z dodatkiem masła. Powoli włożyć do gotującej się wody z masłem kuleczki mięsne (giuwarlakia), przykryć garnek i gotować na małym ogniu około 20 min.

W tym czasie ubić jajka i powoli wlać do nich sok z cytryny, ciągle mieszając. Gdy powstanie jednolita masa, wlać do niej 4-5 łyżek wywaru, mieszając. 

 

Powstałą masę powoli wlać do wywaru, ciągle mieszając i zdjąć z palnika. Danie podawać z jasnym pieczywem.

Smacznego wszystkim








Komentarze

Popularne posty