Barszcz Czerwony zabielany z opiekanym topinambur

 

Na co dzie艅 i od 艣wi臋ta 馃槈馃憤

 Kilogram  burak贸w 膰wik艂owych(plus  3-4 na sok obmyte w 艂upince)

·      Jab艂ko

·      Dwie marchewki

·      Korze艅 pietruszki

·      4-5z膮bk贸w czosnku

·      艢rednia cebula

·      艁y偶ka mas艂a klarowanego

·      艁y偶ka octu jab艂kowego

·      艁y偶ka sosu rybnego

·      S贸l, pieprz

·      Li艣cie laurowe, ziele angielskie

·      20-30 dkg s艂onecznika bulwiastego (topinambur)

·      Dwie 艂y偶ki oliwy

·      艁y偶ka m膮ki

·      Dwie 艂y偶ki 艣mietany 18%

·      Sos sojowy

·      Jajka na twardo

·      艢wie偶y koperek


Buraki kroj臋 w plastry, 膰wiartki jak kto lubi. Marchew z pietruszk膮 w s艂upki. Wszystko w trzech litrach wody z zielem i li艣ciem, posolone gotujemy do mi臋kko艣ci buraka. 

W mi臋dzy czasie wyciskam sok w wyciskarce z 4 zostawionych burak贸w i jab艂ka. Cebul臋 pokrojon膮 drobno sma偶臋 na ma艣le na z艂oto.

Na oliwie z dodatkiem mas艂a sma偶臋 pokrojony w plastry topinambur.

Do wyci艣ni臋tego soku dodaj臋 m膮k臋, 艣mietan臋 i trzepaczk膮 rozbijam wszystkie grudki. Je艣li buraki z zupie s膮 dostatecznie mi臋kkie wlewam sok ze 艣mietan膮 i intensywnie mieszam. Doprowadzam do granicy zagotowania , ale nie gotuj臋 (kolor off)Przyprawiam sosem sojowym, rybnym sol膮 i pieprzem. Dodaj臋 cebul臋 podsma偶on膮 i ocet jab艂kowy.

Podaj臋 z jajkiem i topinamburem posypane 艣wie偶ym koperkiem.

SMACZNEGO







Komentarze

Popularne posty