Fenkuł zapiekany z kozim serem i pomidorkami cherry


Jeśli chcemy potraktować danie tak żeby było kolacją degustacyjną, czyli jednym z trzech –czterech dań, to wystarczy 1 bulwa na dwie osoby. Wystarczająco pod lampkę białego wina. W innym wypadku jeden do jednego.

Jeśli zdecydujemy się na parowanie warzywa to robimy to około 15-20 minut po pokrojeniu na cztery ćwiartki. Jeśli zamierzamy podgotować to po osoleniu i pocukrzeniu wody gotujemy na małym ogniu około 8 min.

Składniki:

·         Fenkuł 1 sztuka

 

·        Masło 50g

 

·        Sól i pieprz do smaku

 

·        Czosnek przeciśnięty 2-3 ząbki

 

·        Ser kozi  starty 50g

 

·        Bułka tarta 50g

 

·        Oliwa z oliwek do pokropienia

 

Wstępnie obgotowanego (uparowanego) bulwę kroję drobniej i układam w naczyniu do zapiekania na roztopionej części masła z czosnkiem. Górę posypuję bułką tartą zmieszaną z kozim serem. fot.1

fot.1

Sól i pieprz, kawałeczki masła na górę i pomidory. Całość ląduje w piekarniku na około 20-25 minut w 200*C Do podania z bagietką opieczoną w piekarniku równocześnie z daniem. SMACZNEGO









 

  

Komentarze

Popularne posty