Kałamarnica ze szpinakiem i makaronem kritharaki

 

Kałamarnica ze szpinakiem i makaronem kritharaki

 

1.    kilogram odnóży kałamarnicy

2.    1/2 opakowania makaronu Kritharaki

3.    opakowanie szpinaku

4.    50ml białego wina

5.    cebula

6.    marchewka

7.    parmezan

8.    cytryna

9.    świeży tymianek 1 łyżka

10.         oliwa 100ml

11.         sól , pieprz ,sos sojowy

 

Kałamarnicę podzieloną na odnóża wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Przez chwilę ostro podsmażamy i po chwili przykrywamy pokrywką. W garnku ląduje majeranek, wino, cebula w całości i marchewka. Lekko solimy bo kałamarnica sama z siebie jest słona. Dusimy około godziny podlewając wodą lub winem 🤓Z reguły gad jest dobry jak marchewka i cebula są miękkie, ale nie jest to jakimś precyzyjnym wskaźnikiem. Najlepiej chapsnąć jedną nóżkę i spróbować. Wyciągamy warzywa i wsypujemy makaron. Cały czas kontrolujemy ilość płynu. Makaron powinien (15-18 min) wchłonąć cały sos i wtedy dajemy szpinak. Teraz dosłownie 3 min i doprawiamy do smaku sosem sojowym ,solą jeśli trzeba no i pieprzem. Serwujemy z ćwiartkami cytryny i płatkami parmezanu. Smacznego




Komentarze

Popularne posty