Karkówka z kapuchą kiszoną, borowikami w cieście

 

Pyszne połączenie karkówki, kapusty z grzybami a wszystko zapieczone w kruchym cieście francuskim

 

6-7 dużych 2 cm plastrów przerośniętej, marmurkowej  karkówki.

500 g kiszonej lekko przepłukanej kapusty

Pół  900 ml słoika  suszonych borowików

1 czerwona cebula,2 ząbki czosnku

Opakowanie ciasta francuskiego (drugie w obwodzie jak by brakło)

100 ml czerwonego wina

Łyżka sosu sojowego

5-7 dkg gęsiego smalcu z braku inny też będzie. Gęsi niby bez cholesterolu tylko dlaczego gęsi tak krótko żyją? 

1 jajko

3liście laurowe, 5-6 sztuk ziela angielskiego,1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne,2-3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, sól, pieprz

 

Do dzieła!!!

Karkówkę rozbijam tłuczkiem na cienkie foremne plastry w folii spożywczej. Solim i pieprzym solidnie ;-)




Grzyby płuczę i moczę godzinę w wodzie w której będę ich gotował 250 ml. Gotuję około 30 min w wodzie z moczenia ,solę i w miarę odparowywania uzupełniam płyny. Jeśli własne płyny to tylko Whisky Single Malt z kostką lodu, a grzyby tylko wodą lub winem jak co zostało. Ja do gotowania podobno zużywam niesamowite ilości wina J

Na głębokiej patelni podsmażam na smalcu gęsim pokrojoną w kostkę cebule i czosnek. Podlewam winem i męczę z  2 minuty ;-) W patelni teraz ląduje przepłukana kapusta z przyprawami. Przesmażam 10 min i dodaję grzyby z aromatyczną grzybową wodą. Duszę pod przykryciem godzinę. Kapusta ma być lekko brązowa ,wysmażona.

Przyprawiam i redukuję płyn. Trzeba wyłowić ziele i liście laurowe. Zostawiam do przestygnięcia.

Gotową kapuchę zawijam w karkówkę jak na zdjęciu i spinam patykiem do szaszłyków. Obsmażam na smalcu na złoto i duszę w sosie jaki wytworzy do miękkości mięsa. Studzę.


Układam na cieście francuskim (i tutaj może ciasta braknąć) wykrawam z paru centymetrowym nadmiarem ,nacinam na centymetrowe paski i zaplatam warkoczem. Wujek Google pomoże.

Teraz tylko rozkłócone jajko którym malujemy zawiniątko i ląduje na posmarowaną smalcem formę.


25 minut w piekarniku na 200 stopni i gotowe. Ciasto powinno być rumiane.

Podaję na kapuście która akurat zostaje z faszerowania i idealnie wystarcza  na 6-8 porcji. Dekoracja wg. własnej inwencji i pomysłu. SMACZNEGO !




Komentarze

Popularne posty