Śledź solony z marynowaną skórką

 

Klasyka westernu Śledź solony z marynowaną skórką


fot.1

Dlaczego marynowana? ktoś się zapyta. A dlatego że śledź obdarty ze skóry inaczej smakuje i wygląda, a jeśli zostawimy skórę to znów twarda bestia. I tak powstał śledź z marynowaną skórą. Tak przygotowanego śledzia podajemy w dowolnych kombinacjach jakie tylko znamy. Góra śledzia po zamarynowaniu pozostaje klasycznie lekko słona a skóra delikatna i lekko kwaśna, marynowana.

* Śledź z cebulką i olejem  ☝

* Śledź z pieczonym ziemniakiem i śmietaną 

 

*Śledź z marynowanym karczochem 

fot.4

Lekko solone śledzie (ja kupuję w wiadrze firmy Elmar fot.4) po z filetowaniu i wymoczeniu do odpowiedniej słoności marynuję skórą do dołu przez dwa-trzy dni. Jeśli po trzech dniach skórka nadal jest twardawa przeciągamy jeszcze dzień. 

Skóra powinna być na tyle zmiękczona żeby nie sprawiała trudności podczas krojenia widelcem. Wszystko zależy od śledzia, wielkość, gdzie złowiony itd. 

Marynata: szklanka wody,1/3 szklanki octu, ziele angielskie 4-5szt,liście laurowe 2-3 szt, gorczyca łyżka,cebula,2 łyżki cukru.

Wszystko zagotowujemy z 10 min i chłodzimy.

Zalewamy śledzie na ułożone w naczyniu na podwójnej warstwie kuchennego ręcznika do zakrycia tylko skóry 1-2mm (fot.2)

fot.2 filety na ręczniku kuchennym w marynacie

.Na koniec polewam śledzie olejem i przykrywam papierowym ręcznikiem żeby nie wyschły.

fot.3

 

Cebula na 6 śledzi: dwie czerwone cebule, trzy ogórki konserwowe po kozacku, sól, pieprz, pietruszka nać olej ,łyżeczka magii lub sos sojowy. Cebulę w kostkę lub piórka delikatnie traktuje solą i cukrem pozostawiam do zmiękczenia na około godzinę. Odciskam z nadmiaru płynu. Mieszam z pokrojonym w kostkę ogórkiem i natką pietruszki, przyprawiam do smaku. Polewam olejem. Śledzie układam na gotowej cebuli w naczyniu. fot.3

 

Samo podanie to kwestia inwencji. Smacznego


w towarzystwie marynowanego karczocha




Komentarze

Popularne posty