Ośmiornica z makaronem Rigatoni

 Pyszna propozycja na romantyczna kolację

Ośmiornica - 1-1,2 kg

opakowanie makaronu Rigatoni lub podobnego

bulion 1 litr

wino białe 100 ml

cebula 2 szt

czosnek 2-3 ząbki

liść laurowy i ziele angielskie

pęczek pietruszki

przecier pomidorowy 5-6 łyżek

kora cynamonu i gwiazdka anyżu (ja z braku wlałem tzipouro z anyżem)

oliwa 100 ml

sól ,pieprz

Ośmiornicę po oczyszczeniu wkładamy do garnka z łyżką oliwy i całą nieobraną cebulą. Na małym ogniu gotujemy około godziny(cebula będzie miękka)


w innym naczyniu docelowym drobno posiekaną cebulę przesmażamy na oliwie z przecierem i podlewamy winem, dodaję liść i ziele ,doprawiam do smaku.

Wodę powstałą z gotowania ośmiornicy(esencja smaku) wlewam do garnka z sosem i wsypuję makaron i w miarę jak potrzebuje płynu, podlewam bulionem ile makaron weźmie. Ośmiornicę kroję w kawałki i wrzucam do całości.

podajemy z płatkami parmezanu i lampka białego wina  😇 SMACZNEGO













Komentarze

Popularne posty