Kaszanka z kapustą i ziemniakami

 

Kaszanka z kapustą i ziemniakami 

Składniki na trzy-cztery osoby

*Kaszanka (ulubiona ) 40 dkg ,1 cebulka

*Kapusta kiszona 40 dkg. Garść namoczonych leśnych grzybów, 100ml.białego wina, łyżka gęsiego tłuszczu, sól pieprz do smaku

*Ziemniaki gotowane ubite czy utłuczone 40 dkg, łyżka chrzanu.

dodatki: dowolna sałata ,sos winegret u mnie sos majonezowo -musztardowy, jabłuszka kaparowe, paski papryki, oliwa z oliwek. Można przyozdobić słupkami podsmażonego boczku

Kaszankę przesmażamy na patelni z połową podsmażonej cebuliDoprawiamy do smaku pieprzem i solą o ile jest taka potrzeba. Odstawiamy do ciepłego piekarnika żeby nie wystygła.

Ziemniaki mieszam z chrzanem i reszta cebuli i po podgrzaniu ląduje w piekarniku 70-80*C

Wyciśniętą kapustę lekko szatkuję i na gęsim tłuszczu z grzybami i winem przesmażam w garnku do miękkości kapusty. Przyprawiam solą i pieprzem. Układam przy pomocy ringu zaczynając od kapusty a  kończąc na kaszance. Dodatki i przybrania wg. gustu każdego

Na pewno zaskoczy niejednego lwa restauracyjnego SMACZNEGO






Komentarze

Popularne posty