Karp Wigilijny na duszonych porach



 

 

Jako że Wigilia za pasem trzeba przypomnieć sprawdzony przepis na karpia. Pora na pora i karpia oczywiście 😜

·      Dwa płaty karpia

·      Dwa pory części białe

·      Mąka do panierowania

·      Wino białe 100 ml

·      Sól pieprz

·      Olej 100ml lub masło klarowane

·      Sok z ½ cytryny

·      Sos sojowy 3 łyżki

·      Łyżka mascarpone

 

Karpia jeśli mam w całości to filetuję i gotowe płaty nacinam pod kątem ostrym nożem co 2mm nie uszkadzając skóry. W trakcie smażenia ości po prostu się wytopią i wróci szacunek do tej smacznej ryby.  Z fileta wycinam paski szerokości około 3cm.Najpierw z części brzusznej wzdłuż ryby od głowy po ogon. Następnie z części grzbietowej. W środkowej wyciętego paska z fileta nacinamy otwór wzdłuż , podobnie jak byśmy robili tzw. ”chrust” z ciasta. Przewijamy jeden koniec przez nacięcie i mamy cudaka gotowego.

Marynuję mięso w soku z cytryny i sosu sojowego przez godzinę w lodówce

próba przed wigilią13.12.2020 ryba na +5

W między czasie pora kroje w pół piórka i na maśle, oleju duszę podlewając winem i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Po około 15 minutach jak wino odparuje powinno być OK. Dodaje mascarpone. Uduszonego pora (jak to brzmi ;-) odstawiam do ciepłego piekarnika. Smażę karpia po obtaczaniu w mące na złoty kolor z dwóch stron.Jesli potrzeba dosalam.

Na końcu podanie na kołdrze z pora z plasterkiem cytryny i kromką chleba.

SMACZNEGO   







  

Komentarze

Popularne posty