Gołąbki z kaszanką i leśnymi grzybami

 Gołąbki z kaszanką i leśnymi grzybami


1/2kg ulubionej kaszanki 

2 torebki kaszy jaglanej

10dkg wędzonego boczku

1 cebula

Garść grzybów leśnych ja użyłem borowiki od Zbyszka

0,7 litra bulionu

2 łyżki gęsiego smalcu z braku może być inny tłuszcz

1 kapusta na gołąbki coolwrap z braku może być inna

Sól, pieprz do smaku

 

Kapustę parzę i oddzielam liście. Odstawiam do przestudzenia.


Grzyby płuczę, kroję na mniejsze kawałki  solę i gotujemy w szklance wody do zupełnego odparowania płynu. Jeśli  stwierdzam ze za krótko to podlewam wodą i gotuję aż będą miękkie.

Kaszę jaglaną gotuję na bulionie wg przepisu na opakowaniu.

Boczek kroję w drobną kostkę i na głębokiej patelni na smalcu podsmażam dość mocno dodając pod koniec cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawiam w trakcie do smaku.


Łączę z kaszanką i grzybami, dodaję kaszę jaglaną. Przyprawiam i przesmażam wszystko razem dokładnie mieszając.

Farsz zawijam w liście kapusty i układam w brytfannie. Podlewam bulionem z gotowania kaszy. Nie za dużo.

Naczynie ląduje w rozgrzanym na 180 C piekarniku na 1,5 około godziny w


zależności od użytej kapusty. Coolwrap potrzebuje mniej czasu od „kamiennej głowy” Podajemy z sosem pomidorowym ,ze śmietaną, samym masłem topionym kto co lubi.

Smacznego  

Komentarze

Popularne posty