Borowikowe Kimchi na wołowym karczku

 

 


Mikołaj trafił w dziesiątkę. Borowikowe kimchi jak na razie number one, a otwarłem jak dotąd tylko klasyczne i borowikowe.

Z pewnym podejrzeniem  podchodziłem do otwarcia słoika polskiego kimchi borowikowego. Od paru lat robię klasyczne koreańskie z papryką gochugaru i białą rzepą. Dalej twierdzę że kimchi to jest to koreańskie proste i jedyne, jak ryba po grecku ;-)  

Po otwarciu słoika palnął we mnie taki zapach że próbowanie o mało nie zakończyło się wylizaniem słoja do dna. Petarda

I tak padło na zupę.


Wołowina znalazła się z przypadku, bo to miałem w lodówce. Można śmiało pominąć lub zastąpić skrzydełkami drobiowymi.

Borowikowe Kimchi na wołowym karczku

·      Słoik borowikowego kim chi

·      30 dkg wołowej karkówki

·      10 dkg kaszy jaglanej

·      2 litry bulionu

·      Parę liści laurowych i ziele angielskie

·      5-7 papryczek padron

·      1 papryka chilii

·      Garść suszonych prawdziwków

·      Łyżka gęsiego smalcu (może być dowolny tłuszcz)

·      Średnia cebula

·      3 ząbki czosnku

·      Nać pietruszki

·      Sól, pieprz, łyżka sosu sojowego


Karkówkę kroję w dość dużą kostkę i obsmażam na smalcu. Pod koniec dokładam cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiam  do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym

Wlewam bulion, dodaję wcześniej namoczone prawdziwki, liść laurowy, czosnek, papryczki padron i papryka chi lii.

Gotuje na małym ogniu do miękkości mięsa. Następnie w garnku ląduje zawartość słoika z kimchi. Gotuje jeszcze około 20 minut , końcowe doprawianie , natka Pietruchy i gotowe. Serwujemy z kleksem kwaśnej śmietany.

 SMACZNEGO  



Komentarze

  1. Właśnie jestem po degustacji :) zupka jest pysznym połączeniem borowików i koreańskiej kapuchy :) super! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty