Chaczapuri Adżaruli

 

Chaczapuri Adżaruli

 

 

Składniki

·        500 gramów mąki pszennej typu 500,650

·        200 mililitrów ciepłego mleka.Po włożeniu palca ma być ciepło i przyjemnie ;-)

 

·        150 mililitrów wody (około 3/5 szklanki)

·        25 gramów świeżych drożdży (z kostki)

·        1 łyżeczka soli (ok. 5 gramów)

·        1 łyżeczka cukru (ok. 5 gramów)

·        4 łyżki oliwy 

·        5 jajek

·        200 gramów sera feta oryginal

·        200 gramów mozzarelli

·        100gramów świeżego twarogu

·        200 gramów sera żółtego

·        Trochę masła na koniec

 

Na części mleka z wodą zarabiam drożdże z cukrem. Dziesięć minut spokoju i daje mąkę. Wyrabiam przez parę minut(mam jakiegoś Boscha) i daje sól. Podlewam mlekiem jak za sucho. Pozostawiam do wyrośnięcia na 40-50 minut w ciepłym piekarniku 35-40C.

Fetę,twaróg rozdrabniam i na tarce ścieram mozarellę (Ricotta Twoja jak najbardziej) mieszam razem z płaską łyzka mąki i 100ml mleka.Nie solę ,feta da radę.Ser twardy ścieram na tarce i nie mieszam z pozostałymi.

Ciasto po wyrośnięciu dzielę na 4 cześci (proponuję na 6) bo wyszły naprawdę XXL ,mniejsze lepsze do podzielenia.Kulki pozostawiam na 15 minut pod ścierką do lekkiego wyrośnięcia.Wałkuję na grubość około 0,5cm.Placek posypuję startym twardym serem starając się dawać więcej przy brzegach.Zawijam łódkę ,uzupełniam pozostałą mieszanką(feta,mozarella,twaróg) maluję roztrzepany jajcem brzegi ciasta i do piekarnika 220C na 12-13 minut.Wyciągam lekko spulchniam ser i ląduje jedno jajo na górę.Znów piekarnik do ulubionej konsystencji jaja.Dla mnie 2-3 minuty.Po wyjęciu kosteczka mała masła(fot) i SMACZNEGO








Komentarze

Popularne posty