Zupa Giuwarlakia Awgolemono... idealna grecka zupa na zimowe wieczory
Zupa Giuwarlakia Awgolemono
Przez to co się dzieje na świecie moje kontakty z Grecją uległy całkowicie zatraceniu. Trzeba sobie jakoś radzić i stworzyć sobie namiastkę Grecji w PL. Tym bardziej że zima chwilę była podobna do Naszej. Myślę że Awgolemono to idealny przepis na ten czas. Smacznego
Składniki;
- ½ kg mięsa mielonego
wołowo-wieprzowego
- 1 mała starta cebula
- 200 gr. ryżu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki Koperku
- 2 łyżki oleju
- Trochę mąki pszennej do obtoczenia pulpecików
- 1,2 l wywaru rosołowego
- 60 gr. masła
- 2 jaja
- 80 ml soku z cytryny
- Do smaku: Sól morska jodowana, Pieprz
czarny
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać mięso, cebulę,
ryż, olej, natkę pietruszki, koperek, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę i
ulepić z niej małe kuleczki, następnie obtoczyć je w mące. W garnku zagotować
wywar z dodatkiem masła. Powoli włożyć do gotującej się wody z masłem kuleczki
mięsne (giuwarlakia), przykryć garnek i gotować na małym ogniu około 20 min.
W tym czasie ubić jajka i powoli wlać do
nich sok z cytryny, ciągle mieszając. Gdy powstanie jednolita masa, wlać do
niej 4-5 łyżek wywaru, mieszając.
Powstałą masę powoli wlać do wywaru,
ciągle mieszając i zdjąć z palnika. Danie podawać z jasnym pieczywem.
Smacznego wszystkim
Komentarze
Prześlij komentarz