Barszcz Czerwony zabielany z opiekanym topinambur
Na co dzie艅 i od 艣wi臋ta 馃槈馃憤
Kilogram burak贸w 膰wik艂owych(plus 3-4 na sok obmyte w 艂upince)
· Jab艂ko
· Dwie marchewki
· Korze艅 pietruszki
· 4-5z膮bk贸w czosnku
· 艢rednia cebula
· 艁y偶ka mas艂a klarowanego
· 艁y偶ka octu jab艂kowego
· 艁y偶ka sosu rybnego
· S贸l, pieprz
· Li艣cie laurowe, ziele angielskie
· 20-30 dkg s艂onecznika bulwiastego
(topinambur)
· Dwie 艂y偶ki oliwy
· 艁y偶ka m膮ki
· Dwie 艂y偶ki 艣mietany 18%
· Sos sojowy
· Jajka na twardo
Buraki kroj臋 w plastry, 膰wiartki jak kto lubi. Marchew z pietruszk膮 w s艂upki. Wszystko w trzech litrach wody z zielem i li艣ciem, posolone gotujemy do mi臋kko艣ci buraka.
W mi臋dzy czasie wyciskam sok w wyciskarce z 4 zostawionych burak贸w i jab艂ka. Cebul臋 pokrojon膮 drobno sma偶臋 na ma艣le na z艂oto.
Na oliwie z dodatkiem mas艂a sma偶臋
pokrojony w plastry topinambur.
Do
wyci艣ni臋tego soku dodaj臋 m膮k臋, 艣mietan臋 i trzepaczk膮 rozbijam wszystkie grudki.
Je艣li buraki z zupie s膮 dostatecznie mi臋kkie wlewam sok ze 艣mietan膮 i
intensywnie mieszam. Doprowadzam do granicy zagotowania , ale nie gotuj臋 (kolor
off)Przyprawiam sosem sojowym, rybnym sol膮 i pieprzem. Dodaj臋 cebul臋 podsma偶on膮
i ocet jab艂kowy.
Podaj臋 z jajkiem i topinamburem posypane 艣wie偶ym koperkiem.
SMACZNEGO
Komentarze
Prze艣lij komentarz