Pierogi z kaczką i sosem grzybowym
Zamówiłem sobie kiedyś podobne pierogi będąc na niedzielnej przejażdżce w Biesach. Pierogi były dobre ale coś mi brakowało. Sos grzybowy w nazwie i tylko talerz nim posmarowany i w farszu czułem mało serca. Po tygodniu jak smak na pierogi przyszedł zrobiłem i ja.
Ciasto na
pierogi: Każdy niech robi według własnego przepisu. Jedni dają jajko inni nie. Dowolność
3szklanki
mąki łyżeczka soli 1 jajko ,szklanka wody ile weźmie (około 90 szt.) wyrabiamy
i zostawiamy na ½ godziny by odpoczęło.
W wersji FIT z mąką pszenną razową wszystko tak samo tylko dodatkowo łyżka oliwy.
Farsz:
Ja użyłem
mięsa z rosołu kaczego z kawałkiem wołowego szpondra. Dodałem warzywa z rosołu
(trzy marchewki, pietruszka, cebula)woreczek kaszy gryczanej ugotowanej na
resztce rosołu. Rosołu z gotowania kaszy nie wylewam, później podlewam farsz
dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pół pęczka zielonej kolendry, łyżkę
majeranku
Całość
potraktowałem blenderem. Najpierw mięso z warzywami na końcu kaszę trochę
mniej, lekko ją łamiąc. Łączę wszystko i doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie
rosołem dla odpowiedniej konsystencji. Na patelni szklę na klarowanym maśle lub
innym tłuszczu całą cebulę drobno posiekaną i daję do farszu. Gotowe, można
kleić pierogi.
Sos:
30 dkg małych
pieczarek ,jeśli są duże kroimy na ćwiartki i na oliwie przesmażamy na złoty
kolor. Ideałem by były leśne grzyby. Następny raz będą prawdziwki
½ litra
bulionu ,2 łyżki mascarpone, ewentualnie dwie łyżki śmietany łyżka sosu
sojowego, łyżka czubata mąki. Rozrabiam trzepaczką żeby pozbyć się mącznych
grudek i wlewam powoli do pieczarek. Jeśli wychodzi za gęste dolewam bulionu.
Doprawiam pieprzem solą i na koniec dużo posiekanej kolendry.
Reszta jak na fotkach czyli najpierw sosik i na górę ugotowane świeże pierogi posypane szczypiorkiem. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz