Chaczapuri Adżaruli
Chaczapuri Adżaruli
Składniki
·
500 gramów mąki pszennej typu
500,650
·
200 mililitrów ciepłego mleka.Po
włożeniu palca ma być ciepło i przyjemnie ;-)
·
150 mililitrów wody (około
3/5 szklanki)
·
25 gramów świeżych
drożdży (z kostki)
·
1 łyżeczka soli (ok. 5
gramów)
·
1 łyżeczka cukru (ok. 5
gramów)
·
4 łyżki oliwy
·
5 jajek
·
200 gramów sera feta oryginal
·
200 gramów mozzarelli
·
100gramów świeżego twarogu
·
200 gramów sera żółtego
·
Trochę masła na koniec
Na części
mleka z wodą zarabiam drożdże z cukrem. Dziesięć minut spokoju i daje mąkę.
Wyrabiam przez parę minut(mam jakiegoś Boscha) i daje sól. Podlewam mlekiem jak
za sucho. Pozostawiam do wyrośnięcia na 40-50 minut w ciepłym piekarniku
35-40C.
Fetę,twaróg
rozdrabniam i na tarce ścieram mozarellę (Ricotta Twoja jak najbardziej)
mieszam razem z płaską łyzka mąki i 100ml mleka.Nie solę ,feta da radę.Ser
twardy ścieram na tarce i nie mieszam z pozostałymi.
Ciasto po wyrośnięciu dzielę na 4 cześci (proponuję na 6) bo wyszły naprawdę XXL ,mniejsze lepsze do podzielenia.Kulki pozostawiam na 15 minut pod ścierką do lekkiego wyrośnięcia.Wałkuję na grubość około 0,5cm.Placek posypuję startym twardym serem starając się dawać więcej przy brzegach.Zawijam łódkę ,uzupełniam pozostałą mieszanką(feta,mozarella,twaróg) maluję roztrzepany jajcem brzegi ciasta i do piekarnika 220C na 12-13 minut.Wyciągam lekko spulchniam ser i ląduje jedno jajo na górę.Znów piekarnik do ulubionej konsystencji jaja.Dla mnie 2-3 minuty.Po wyjęciu kosteczka mała masła(fot) i SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz