Karkówka z kapuchą kiszoną, borowikami w cieście
Pyszne połączenie karkówki, kapusty z grzybami a wszystko zapieczone w kruchym cieście francuskim
6-7 dużych 2 cm plastrów
przerośniętej, marmurkowej karkówki.
500 g kiszonej lekko przepłukanej
kapusty
Pół 900 ml słoika suszonych borowików
1 czerwona cebula,2 ząbki
czosnku
Opakowanie ciasta
francuskiego (drugie w obwodzie jak by brakło)
100 ml czerwonego wina
Łyżka sosu sojowego
5-7 dkg gęsiego smalcu z
braku inny też będzie. Gęsi niby bez cholesterolu tylko dlaczego gęsi tak
krótko żyją?
1 jajko
3liście laurowe, 5-6 sztuk
ziela angielskiego,1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne,2-3 łyżeczki słodkiej wędzonej
papryki, sól, pieprz
Do dzieła!!!
Karkówkę rozbijam tłuczkiem na cienkie foremne plastry w folii spożywczej. Solim i pieprzym solidnie ;-)
Grzyby płuczę i moczę godzinę w wodzie w której będę ich gotował 250 ml. Gotuję
około 30 min w wodzie z moczenia ,solę i w miarę odparowywania uzupełniam płyny.
Jeśli własne płyny to tylko Whisky Single Malt z kostką lodu, a grzyby tylko
wodą lub winem jak co zostało. Ja do gotowania podobno zużywam niesamowite ilości wina J
Na głębokiej
patelni podsmażam na smalcu gęsim pokrojoną w kostkę cebule i czosnek. Podlewam
winem i męczę z 2 minuty ;-) W patelni
teraz ląduje przepłukana kapusta z przyprawami. Przesmażam 10 min i dodaję grzyby z aromatyczną
grzybową wodą. Duszę pod przykryciem godzinę. Kapusta ma być lekko brązowa
,wysmażona.
Przyprawiam
i redukuję płyn. Trzeba wyłowić ziele i liście laurowe. Zostawiam do
przestygnięcia.
Gotową kapuchę zawijam w karkówkę jak na zdjęciu i spinam patykiem do szaszłyków. Obsmażam na smalcu na złoto i duszę w sosie jaki wytworzy do miękkości mięsa. Studzę.
Układam na
cieście francuskim (i tutaj może ciasta braknąć) wykrawam z paru centymetrowym nadmiarem
,nacinam na centymetrowe paski i zaplatam warkoczem. Wujek Google pomoże.
Teraz tylko rozkłócone jajko którym malujemy zawiniątko i ląduje na posmarowaną smalcem formę.
25 minut w
piekarniku na 200 stopni i gotowe. Ciasto powinno być rumiane.
Podaję na kapuście która akurat zostaje z faszerowania i idealnie wystarcza na 6-8 porcji. Dekoracja wg. własnej inwencji i pomysłu. SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz