Karp Wigilijny na duszonych porach
Jako że
Wigilia za pasem trzeba przypomnieć sprawdzony przepis na karpia. Pora na pora i karpia oczywiście 😜
· Dwa pory części białe
· Mąka do panierowania
· Wino białe 100 ml
· Sól pieprz
· Olej 100ml lub masło klarowane
· Sok z ½ cytryny
· Sos sojowy 3 łyżki
· Łyżka mascarpone
Karpia jeśli mam w całości to filetuję i gotowe płaty nacinam pod kątem ostrym nożem co 2mm nie uszkadzając skóry. W trakcie smażenia ości po prostu się wytopią i wróci szacunek do tej smacznej ryby. Z fileta wycinam paski szerokości około 3cm.Najpierw z części brzusznej wzdłuż ryby od głowy po ogon. Następnie z części grzbietowej. W środkowej wyciętego paska z fileta nacinamy otwór wzdłuż , podobnie jak byśmy robili tzw. ”chrust” z ciasta. Przewijamy jeden koniec przez nacięcie i mamy cudaka gotowego.
Marynuję mięso w soku z cytryny i sosu sojowego przez godzinę w lodówce
próba przed wigilią13.12.2020 ryba na +5 |
W między czasie pora kroje w pół piórka i na maśle, oleju duszę
podlewając winem i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Po około 15 minutach jak
wino odparuje powinno być OK. Dodaje mascarpone. Uduszonego pora (jak to brzmi ;-) odstawiam do
ciepłego piekarnika. Smażę karpia po obtaczaniu w mące na złoty kolor z dwóch
stron.Jesli potrzeba dosalam.
Na końcu podanie na kołdrze z pora z plasterkiem cytryny i kromką chleba.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz