Fenkuł zapiekany z kozim serem i pomidorkami cherry
Jeśli chcemy potraktować danie tak żeby było kolacją degustacyjną, czyli
jednym z trzech –czterech dań, to wystarczy 1 bulwa na dwie osoby. Wystarczająco
pod lampkę białego wina. W innym wypadku jeden do jednego.
Jeśli zdecydujemy się na parowanie warzywa to robimy to około 15-20 minut
po pokrojeniu na cztery ćwiartki. Jeśli zamierzamy podgotować to po osoleniu i
pocukrzeniu wody gotujemy na małym ogniu około 8 min.
Składniki:
·
Fenkuł 1 sztuka
·
Masło 50g
·
Sól i pieprz do smaku
·
Czosnek przeciśnięty 2-3 ząbki
·
Ser kozi starty 50g
·
Bułka tarta 50g
·
Oliwa z oliwek do pokropienia
Wstępnie obgotowanego (uparowanego)
bulwę kroję drobniej i układam w naczyniu do zapiekania na roztopionej części
masła z czosnkiem. Górę posypuję bułką tartą zmieszaną z kozim serem. fot.1fot.1
Sól i
pieprz, kawałeczki masła na górę i pomidory. Całość ląduje w piekarniku na
około 20-25 minut w 200*C Do podania z bagietką opieczoną w piekarniku
równocześnie z daniem. SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz