Ozór wołowy w galarecie
Ozór wołowy w galarecie z żurawiną
Co jakiś czas odwiedzam miejscowego rzeźnika i w gablocie chłodniczej wypatruję czegoś innego, niebanalnego, nie sztampowego. Przed świętami tym bardziej odwiedzam gościa. Miałem kupić tylko siatkę do podsuszanej karkówki i schabu czy czosnek, a wyszedłem bez czosnku, bo nie było a z ozorem wołowym 2,3kg całkowitej wagi.👇
Dawniej robiłem różnie, po żydowsku 👇 w lekko słodkim sosie z rodzynkami lub w sosie chrzanowym z marchewką i pieczonymi ziemniakami z oregano i cytryną, tzw. patates apo to fourno👇πατάτες από το φούρνο
Teraz może z
lenistwa nie siliłem się na pracochłonne przepisy tylko , po prostu po opłukaniu….nudy 😜
· 1 ozór wołowy
· Garść żurawiny
· 3 liście laurowe
· 5 ziaren ziela angielskiego
· Dwie marchewki
· 1 pietruszka korzeń
· ¼ selera
· Połówka pora, może być zielona
· 2 łyżki sosu sojowego
· Sól i pieprz
· Łyżka stołowa żelatyny, z resztą
poradzi sobie wywar
…Ozora dokładnie, wrzucamy go do gotującej się wody. Po paru minutach od
zagotowania wylewam wodę z "szumowinami" i jeszcze raz płucze ozór. Zalewam zimną
wodą i doprowadzam do zagotowania. Pojawiające się ewentualne „szumowiny”
wyławiam sitkiem. Dodaje warzywa i
przyprawy, doprawiam do smaku i na małym ogniu gotuję do całkowitej miękkości
mięsa. Trwa to około 3 godzin. Marchewkę odbieram z gotowania po uzyskaniu
twardości al dente, zostanie użyta do zalewy.
Po ugotowaniu i wystudzeniu obieram ozór ze skóry, wycinam ślinianki i
kroję w dość dużą kostkę.
Rosół przecedzam i po odstaniu zlewam, zostawiając osad w garnku. Rosołu
powinno być tyle żeby przykrywał pokrojonego ozora. No chyba że chcemy zajadać
się „pustą”galaretą. Dodaję pokrojone mięso, pokrojoną w plastry marchewkę,
żelatynę wcześniej namoczoną w małej
ilości wody. Podgrzewam, nie gotuję, doprawiam do smaku i rozlewam do kokilek.
Siadam w kucki przed lodówką i czekam aż stężeje.
Podanie to tylko , jak kto lubi… można z octem, cytryną, z chrzanem wymieszanym ze śmietaną lub łyżką majonezu.
Tutaj zostawiam dowolność.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz