Kałamarnica ze szpinakiem i makaronem kritharaki
Kałamarnica ze szpinakiem i makaronem
kritharaki
1.
kilogram odnóży kałamarnicy
2.
1/2 opakowania makaronu Kritharaki
3.
opakowanie szpinaku
4.
50ml białego wina
5.
cebula
6.
marchewka
7.
parmezan
8.
cytryna
9.
świeży tymianek 1 łyżka
10.
oliwa 100ml
11.
sól , pieprz ,sos sojowy
Kałamarnicę podzieloną na odnóża wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Przez chwilę ostro podsmażamy i po chwili przykrywamy pokrywką. W garnku ląduje majeranek, wino, cebula w całości i marchewka. Lekko solimy bo kałamarnica sama z siebie jest słona. Dusimy około godziny podlewając wodą lub winem 🤓Z reguły gad jest dobry jak marchewka i cebula są miękkie, ale nie jest to jakimś precyzyjnym wskaźnikiem. Najlepiej chapsnąć jedną nóżkę i spróbować. Wyciągamy warzywa i wsypujemy makaron. Cały czas kontrolujemy ilość płynu. Makaron powinien (15-18 min) wchłonąć cały sos i wtedy dajemy szpinak. Teraz dosłownie 3 min i doprawiamy do smaku sosem sojowym ,solą jeśli trzeba no i pieprzem. Serwujemy z ćwiartkami cytryny i płatkami parmezanu. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz