Ośmiornica z makaronem Rigatoni
Pyszna propozycja na romantyczna kolację
Ośmiornica - 1-1,2 kg
opakowanie makaronu Rigatoni lub
podobnego
bulion 1 litr
wino białe 100 ml
cebula 2 szt
czosnek 2-3 ząbki
liść laurowy i ziele angielskie
pęczek pietruszki
przecier pomidorowy 5-6 łyżek
kora cynamonu i gwiazdka anyżu (ja z
braku wlałem tzipouro z anyżem)
oliwa 100 ml
sól ,pieprz
Ośmiornicę po oczyszczeniu wkładamy do garnka z łyżką oliwy i całą nieobraną cebulą. Na małym ogniu gotujemy około godziny(cebula będzie miękka)
w innym naczyniu docelowym drobno posiekaną cebulę przesmażamy na oliwie z przecierem i podlewamy winem, dodaję liść i ziele ,doprawiam do smaku.
Wodę powstałą z gotowania
ośmiornicy(esencja smaku) wlewam do garnka z sosem i wsypuję makaron i w miarę
jak potrzebuje płynu, podlewam bulionem ile makaron weźmie. Ośmiornicę kroję w
kawałki i wrzucam do całości.
podajemy z płatkami parmezanu i lampka białego wina 😇 SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz