Gołąbki z kaszanką i leśnymi grzybami
Gołąbki z kaszanką i leśnymi grzybami
1/2kg ulubionej kaszanki
2 torebki kaszy jaglanej
10dkg
wędzonego boczku
1 cebula
Garść
grzybów leśnych ja użyłem borowiki od Zbyszka
0,7 litra
bulionu
2 łyżki
gęsiego smalcu z braku może być inny tłuszcz
1 kapusta na
gołąbki coolwrap z braku może być inna
Sól, pieprz
do smaku
Kapustę parzę i oddzielam liście. Odstawiam do przestudzenia.
Grzyby
płuczę, kroję na mniejsze kawałki solę i
gotujemy w szklance wody do zupełnego odparowania płynu. Jeśli stwierdzam ze za krótko to podlewam wodą i
gotuję aż będą miękkie.
Kaszę
jaglaną gotuję na bulionie wg przepisu na opakowaniu.
Boczek kroję
w drobną kostkę i na głębokiej patelni na smalcu podsmażam dość mocno dodając
pod koniec cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawiam w trakcie do smaku.
Łączę z kaszanką i grzybami, dodaję kaszę jaglaną. Przyprawiam i przesmażam wszystko razem dokładnie mieszając.
Farsz
zawijam w liście kapusty i układam w brytfannie. Podlewam bulionem z gotowania
kaszy. Nie za dużo.
Naczynie ląduje w rozgrzanym na 180 C piekarniku na 1,5 około godziny w
zależności od użytej kapusty. Coolwrap potrzebuje mniej czasu od „kamiennej głowy” Podajemy z sosem pomidorowym ,ze śmietaną, samym masłem topionym kto co lubi.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz