Kaszanka z kapustą i ziemniakami
Kaszanka z kapustą i ziemniakami
Składniki na trzy-cztery osoby
*Kaszanka (ulubiona ) 40 dkg ,1 cebulka
*Kapusta kiszona 40 dkg. Garść
namoczonych leśnych grzybów, 100ml.białego wina, łyżka gęsiego tłuszczu, sól
pieprz do smaku
*Ziemniaki gotowane ubite czy
utłuczone 40 dkg, łyżka chrzanu.
dodatki: dowolna sałata ,sos winegret
u mnie sos majonezowo -musztardowy, jabłuszka kaparowe, paski papryki, oliwa z
oliwek. Można przyozdobić słupkami podsmażonego boczku
Kaszankę przesmażamy na patelni z
połową podsmażonej cebuli. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą
o ile jest taka potrzeba. Odstawiamy do ciepłego piekarnika żeby nie wystygła.
Ziemniaki mieszam z chrzanem i
reszta cebuli i po podgrzaniu ląduje w piekarniku 70-80*C
Wyciśniętą kapustę lekko szatkuję i
na gęsim tłuszczu z grzybami i winem przesmażam w garnku do miękkości
kapusty. Przyprawiam solą i pieprzem. Układam przy pomocy ringu zaczynając od kapusty a kończąc na kaszance. Dodatki i przybrania wg. gustu każdego
Na pewno zaskoczy niejednego lwa restauracyjnego SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz