Spaghetti z dojrzewającą karkówką i karczochem

 

Spaghetti z dojrzewającą karkówką i karczochem...prosto, szybko, smacznie 👌


Miał być prosty Agio Olio z pietruszką, czosnkiem i oliwą, ale brak odpowiedniej ilości  podstawowego składnika, czyli czosnku zadecydowało o zmianie na coś innego, równie smacznego.

Karkówkę dojrzewającą zrobiłem jeszcze początkiem grudnia, i tak sobie leżakuje do teraz. Odkroiłem słuszny plaster około 20 dkg aromatycznej karkówki.


Karczochy w ilości trzech sztuk, uratowane od bezmyślnego pożarcia przy spożywaniu regionalnego napoju zostały użyte do jadła.

Słodka czerwona papryka, szalotka,50ml smakowej oliwy, ząbek czosnku (tyle tylko miałem) liść laurowy, czerwony pieprz, zielone części selera  i wszystko co widać na zdjęciu wchodzi w skład dania. Oczywiście sos sojowy dla podbicia smaku, sól, Black piper,100ml białego wina i jedziemy


Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu zawsze traktuję go oliwą, łyżką sosu sojowego i natką posiekanej pietruszki. Już w takim stanie jest pyszny.

Na głębokiej patelni podsmażam posiekaną szalotkę z czosnkiem i papryką. Jak warzywa są dostatecznie miękkie wrzucam pokrojona w słupki karkówkę, podlewam winem i pod przykryciem duszę 3-4 minuty do miękkości mięsa. Teraz czas na karczocha pokrojonego w ćwiartkę. Doprawiam pieprzem, solą i sosem sojowym. Jak już stwierdzam że gotowe dodaje ugotowany makaron i nać pietruszki. Mieszam i gotowe do nałożenia na talerze. SMACZNEGO!!!




Komentarze

  1. Robciu, nie wiedzialam , ze Ty Jestes takim gurmanem!
    Gratuluje 👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Musiałem użyć wujka google żeby sprawdzić co to ten gurman. heh

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty