Jagnięca karkówka z rzymskiego gara

 


Jagnięcina pieczona z warzywami, czyli smaki południa. Jak chcę podjeść dobrej jagnięciny to tylko Grecja, Albania, czy Rumunia. To właśnie w Rumuni gdzie udało mi się uciec na tydzień w pandemiczną jesień 2020r.  miałem okazję zajadać jagnięcinę z garnka rzymskiego. Pycha! 

 Garnek rzymski kupiłem w mekce rumuńskiego garncarstwa w Horezu gdzie tradycje wyrobu ceramiki z czerwonej glinki sięgają kilkuset lat

Danie które opisuję wymaga trochę czasu do przygotowania, ale na pewno odwdzięczy się swoim niezapomnianym smakiem. 

Jest  to soczyste, delikatne i przede wszystkim chude mięso. No może z malutkimi przerostami tłuszczu ;-)
Jedyną wadą tego mięsa jest cena i fakt, że nie wszędzie można je kupić.
Polecam dla wszystkich miłośników jagnięciny

Składniki:
- ok.1 kg karkówki jagnięcej z kością

- 5 ząbków czosnku

- 3 marchewki pokrojone w słupki

- dwie cebule lub kilka szalotek

- 2-3 ziemniaki pokrojone w ćwiartki


- kilka łyżek oliwy
- sól, pieprz
- łyżka stołowa tymianku

- kilka gałązek świeżego rozmarynu

- łyżeczka rozgniecionego kopru włoskiego

- 100 ml czerwonego wina

- łyżka octu jabłkowego





Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na kilka  części.
Do miseczki wlewamy oliwę, wino, ocet dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałązki rozmarynu, tymianek, sól i pieprz, a następnie mieszamy. Dokładamy pokrojona warzywa.
Marynatą wkładamy do pojemnika i nacieramy dokładnie mięso, zamykamy folią spożywczą i zostawiamy na całą noc w lodówce

Na drugi dzień przed dalszą obróbką wyjmujemy je wcześniej z lodówki i czekamy aż złapie temperaturę pokojową.

Mięso obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, następnie przekładamy do garnka, obkładamy w około warzywami, zamykamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 2 godziny.

Podajemy z warzywami z pieczenia.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty