Śledź solony z ziemniakami...Karnawał 2021!

Śledzie solone z ziemniakami  


Danie powstało z przypadku. Ziemniaki po prostu zostały po obiedzie „z niedzieli” smakowały obłędnie, tylko pewnie za dużo jak zwykle 😎. Świeżą paczkę litewskich śledzi „Iwasi” przywiózł kurier.

Ja byłem tyle co po odwiedzinach u kolegi po nożu, pasjonata kuchni.                    Właśnie w odwiedzinach u Piotra spróbowałem mięsistego śledzia marynowanego z czerwonym pieprzem pod przysłowiową stopeczkę.

Czerwony pieprz, który tak naprawdę to tylko z nazwy jest pieprzem, nawet z czarnym nie jest spokrewniony. Ale smakuje rewelacyjnie. Lekko ostry, słodki, owocowo-kwiatowy i z krótką końcówką ulotnego smaku, tak że chcesz więcej!  Pycha! Po wizycie zamówiłem 0,5kg (sic)


Teraz wystarczyło śledzie z filetować, ogarnąć resztę składników i wszystko połączyć. Tchnąć ducha naszych czasów. I tak powstał taki Mój mały „ Powrót do przeszłości”

 Śledzie solone z ziemniakami.


Siermiężna potrawa rodem z PRL-u                                                                              


Przez jednych uwielbiana przez innych znienawidzona. Ja zdeklarowany fanatyk-śledziożerca należę do tej pierwszej grupy.

Druga grupa to Stara rezerwa polskiej armii która śledzia z ziemniakami w menu miała dosyć często. Sposób przyrządzenia a w zasadzie jego brak, i podania zostawiał dużo do życzenia. I chyba stąd ta niechęć do solonego śledzia. Chodź znam kilka osób z drugiej grupy, którzy tęsknią za śledzikiem w takim wydaniu. Mnie od dzieciństwa smakuje ale może dlatego że od kamaszów się mignąłem? Zostawiamy tego koszarowego. Robimy TERAZ i tutaj.

W domach oczywiście też gościł w menu z ziemniakami, ale to zależało od gospodyni jak przyrządzi i poda.

Jedziemy z wersją po mojemu ...


Porcja dla czterech osób 

·      Cztery filety dobrego śledzia

·     Dwa uparowane ziemniaki w łupince       (wielkości pięści)

·      10 dkg fety

·      Łyżka startego parmezanu

·      Skwarki z plastra wędzonej słoniny (najlepsza z Ukrainy)

·      Dwie łyżki śmietany

·      Łyżka kolorowego pieprzu ( w przyszłości tylko czerwony )

·      Cebula, czerwona słodka papryka, zielenina do ozdobienia

Wykonanie

Dzień wcześniej śledzie, jeśli są to puszkowe Iwasi to filetuję i po zalaniu olejem (chyba że kupimy gotowe filety) zasypuję czerwonym pieprzem. Około 30 ziarenek Zostawiam na noc

Ziemniaki paruję do lekkiej miękkości, tak żeby się nie rozpadały bo jeszcze będą w piekarniku. Na patelni przesmażam słoninę w kostkę. Ziemniaki po parowaniu i wystygnięciu kroje na pół i drążę środki zostawiając centymetr ścianki. Urobek z ziemniaka mieszam ze skwarkami, fetą i startym serem. Całość  po doprawieniu solą i pieprzem ląduje w środku połówek jako nadzienie. Można i nawet pasuje dodać natki pietruszki do farszu.

Kładziemy na blaszkę połówki ziemniaków i do piekarnika na pół godziny w 180 C.

Zostawiam w wyłączonym piekarniku przykryte papierem do pieczenia żeby nie obeschły i stygnąc lekko stężały. Wyciągam jeszcze lekko ciepłe  połówki zapieczonych ziemniaków i właśnie takie są idealne. Talerz, liść sałaty rzymskiej na to łyżeczka śmietany, a obok kładę ciepłego ziemniaka. Na górę filet śledzia Iwasi pokraszony ziarnami pieprzu.


 

Wcześniej na małej ilości oliwy palę cebulę z plastrach i paprykę. Kropka to biały sos winegret z musztardą  Przybranie? Każdy jak lubi…można na śmietanę położyć pół łyżeczki kawioru. Dowolność

 SMACZNEGO



 

 

Jak już raz skosztujesz, to zawsze będziesz tego poszukiwał. Zostaniesz niewolnikiem tego smaku. I ja to wiem, bo tak się stało…


                                                                materatz MMXXI
👈😜






 



Komentarze

Popularne posty