Gravlax

 

Gravlax...czyli łosoś marynowany w soli, cukrze i koperku 


Płat świeżego łososia , sześć łyżeczek cukru trzcinowego, cztery łyżeczki morskiej soli ,biały pieprz ,pęk koperku. Z ilością soli trzeba eksperymentować raz dałem 6x6 i jak dla mnie lekko za słone było

łososia dzielimy tak żeby były dwa równe kawałki ,koper drobno siekamy . Dodajemy cukier, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Układamy w szklanym naczyniu łososia i robimy dokładnie tak jak na fotkach.


Po jednym dniu w lodówce przewrócić na drugą stronę. Nie odlewać powstałego płynu. Dwa dni i gravlax gotowy.

Teraz pieczywo jakie kto lubi , masło i ryba. Ja posmarowałem serem gorgonzola-mascarpone.

Do tego sos którego na fotkach nie ma. Oliwa, miód, musztarda dijion biały pieprz, sól, cytryna lub ocet balsamiczny. Wszystko robię na oko, do smaku. Przed spożyciem usunąć koper z marynatą.


Do dwóch tygodni może leżeć w lodówce ale z reguły nie doczekuje piątego dnia.SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty