Ravioli Piastowskie

 

Ravioli Piastowskie Wioli -  pierogi z serem ricotta, żółtkiem i szpinakiem




Sponsorem dzisiejszego odcinka jest Serowarnia Piastowska z Łężan. Wiola zrobiła ciasto. Ja dokończyłem dzieło.

 

Serowarnia prowadzona jest w Łężanach, jest niewielkim przedsiębiorstwem dwóch pasjonatów. Sery , które tu powstają urzekają smakiem i zdobywają nagrody na konkursach regionalnych i krajowych.


Dla właścicieli serowarni praca w niej to nie tylko zarobek, ale przede wszystkim dobra zabawa, pasja i ciągłe poszukiwanie nowych pomysłów. Powstają więc sery, których smaki zachwycają i jednocześnie zaskakują smakoszy. Ostatnim hitem jaki powstał to ricotta z kawą. Pycha

Zapraszam na fanpage manufaktury na FB https://www.facebook.com/serowarniapiastowska



400 g liści szpinaku
150 g kremowego serka
200 g ricotty
20 g startego parmezanu lub innego twardego sera
szczypta płatków chilli w proszku
8 żółtek( w zależności od ilości pierogów)
Oraz:
ciasto z 300g mąki na 1 całym jajku i 1 żółtku. Łyżka oliwy, łyżeczka soli. Wody ile weźmie
sól i pieprz do smaku
50 g masła
Świeże liście szałwii, ja z braku zrobiłem mix ziołowy z kolendrą, lubczykiem i tymiankiem
50 g startego parmezanu

Sposób krok po kroczku  


 Szpinak blanszujemy we wrzatku przez minutę, wyławiamy łyżką cedzakową i dokładnie odciskamy. Wodę zostawiamy do gotowania pierogów. Szpinak studzimy i grubo kroimy. Całość łączymy  serkiem, ricottą, parmezanem i chilli. Dosalamy i doprawiamy do smaku

 

 Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wycinamy tyle par krążków ile damy radę. Krążki powinny być o nieco dużej średnicy10-12 cm. Stolnicę podsypujemy mąką, bierzemy kawałek ciasta, na środku formujemy krążek z nadzienia, tak by w jego centrum swobodnie zmieściło się żółtko. Ostrożnie układamy żółtko w krążku z farszu. Pieprzymy żółtko i solimy.

 

 Ciasto wokół nadzienia zwilżamy wodą. Teraz z saperską ostrożnością nakładamy czysty krążek ciasta, sklejamy brzegi dociskając je widelcem. Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku, gotujemy po dwa, trzy pierogi naraz po 5 minut . Wyławiamy łyżką cedzakową. Na patelni na maśle podsmażamy na chrupko liście szałwii, z braku zrobiłem ziołowe masło z tego co było w doniczce, zdejmujemy je. Pierożki układamy na talerzach, polewamy masłem, posypujemy startym twardym serem i pokruszoną szałwią. W moim wypadku świeżym tymiankiem i lubczykiem. Po przekrojeniu rozlewające się żółtko dopełnia całość. SMACZNEGO  



Komentarze

Popularne posty