Wątróbka z królika

Zawijaniec z wątróbki króliczej, śliwki wędzonej i bekonu. Wszystko pływa w słodkim sosie masłowo-śliwkowym z dodatkiem białego wina. 


W sezonie grillowym jeśli uda mi się dostać wątróbkę to robię na ruszcie, teraz pozostaje patelnia co nie znaczy że nie smakuje.

Produkty

40 dkg oczyszczonej wątróbki z królika

8-10 plastrów bekonu

paczuszka śliwki wędzonej

szczypta soli, pieprz

olej do smażenia

Sos

10 posiekanych na plasterki śliwek

50ml białego wina

łyżka gęstego octu balsamico

łyżka masła

pietruszka do przybrania, sól pieprz

Plaster bekonu na to dwa kawałki wątróbki lekkie solenie i pieprzenie i śliwka w środek. Zawijam i nabijam na szpatułkę. Teraz to już tylko patelnie z rozgrzanym olejem lub grill. Smażę z każdej strony po 2-3 minuty.


Sos robię w osobnym małym garnku. Rozpuszczam masło i wrzucam pokrojone drobno śliwki, do tego ocet balsamiczny i wino. Redukuję nadmiar płyn i doprawiam do smaku. Konsystencja na końcu ma być dość zwarta i gęsta.

Podaję z ciepłą czosnkową grzanką pod kieliszeczek Klasztornej śliwowicy. SMACZNEGO   






Komentarze

Popularne posty