Muchomory z makaronem-Ostatnia Wieczerza
Osobniki nie znające się na grzybach nawet niech tego nie czytają..
Jak masz z rana złe humory szybko przegryź muchomorem. Jeszcze tylko wytrzymać w bólach do maja i się pojawią jako jedne z pierwszych grzybów. Muchomor Czerwieniejący, od dobrych piętnastu lat gości w Naszej domowej kuchni. Zawsze jak pojawia się na stole w różnych daniach, czy z makaronem, smażony w panierce, czy marynowany po obsmażeniu to mówimy że ''Ostatnia Wieczerza" i tak tych imprez, kolacji przez te lata było kilkadziesiąt.
składniki
* kilka (8-12) oczyszczonych muchomorów
* cebula drobno pokrojona
* 4 posiekane ząbki czosnku
* 100ml oliwy
* łyżka czerwonego pesto
* pęczek pokrojonej pietruszki
* 100 ml śmietany 30%
* mąka
* sól, pieprz, sos sojowy do przyprawienia
Muchomory panieruję w mące i na oliwie podsmażam na złoto. Cebulę z szklę, dodając pod koniec czosnek. Mieszam delikatnie wszystko dodając pesto i śmietanę. Doprawiam sosem sojowym, solą i pieprzem. Na koniec ląduje garść posiekanej pietruszki. Makaron gotujemy wg. przepisu z opakowania i generalnie mamy danie gotowe. SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz