Grecka Pita me Gyros

 

Grecki chlebek pita me gyros 

 


Oczywiście można kupić gotowe chlebki pita, ale zrobione własnymi rękoma podnosi wartość kucharza w oczach domowników.

Przepis na chleby Pita:

400g mąki pszennej

8g suchych droższy

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy

150ml cieplej wody

120ml ciepłego mleka

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i końcówką do ciasta miksować około 10 minut. Ciasto będzie lekko kleiste. Dłonie wysmarować olejem i wyjąć ciasto miskę również natłuścić i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić objętość.


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, zagnieść i podzielić na 8 równych części, uformować kulki i odłożyć na blat do ponownego wyrośnięcia. Wyrośniętą kulkę spłaszczyć dłonią i wałkować na grubość około 3mm blat można podsypać mąką. Smażyć na suchej patelni z obu stron po około 2 minuty każda. Po usmażeniu położyć na deskę i przykryć ściereczką.

Chlebki są miękkie, puszyste i elastyczne dzięki czemu nie łamią się podczas zwijania

 

Grecka pita gyros z patelni 

Najważniejsze w tym wszystkim to mięso i jego przygotowanie.

Karkówkę kroję w plastry (2cm) i układam jeden na drugim. W folię i na 3-4h do zamrażalnika. Po wyciągnięciu z lodówki  kroję ostrym nożem na cienkie plasterki. Ostry ogień trochę oliwy i smażę na smakowite kęski. Solę solą z oregano na samym końcu. 


Mięso niczym w smaku nie różni się od street food Athens. Zero przypraw typu "przyprawa do gyrosa" i inne dziadostwo tylko sól, oregano, tyle! Można sobie przeperfumować  mięso dając sklepowe wynalazki i marynaty. Ewentualnie słodka papryka.

Na gorącej patelni pokrojone mięso smażę w małych partiach na złoty kolor (jeśli wrzucimy na patelnię za dużo to odda wodę i po prostu się ugotuje) odkładam na talerzu do ciepłego piekarnika.

 Pity po zwilżeniu wodą smażę na gorącej patelni skropionej oliwą. Pita po namoczeniu pod bieżącą wodą na gorącej patelni z odrobiną oliwy ładnie się otworzy. Napełniam naprzemiennie wszystkimi składnikami i smacznego.

Można podać osobno wszystkie składniki na talerzu nie zawijając w rulon czy napełniając kieszonki. Jak kto lubi.

Składniki do napełnienia 4 sztuk. Oczywiście sos czy frytki podaję na oko. Każdy daje wg. swoich smaków. Jeden nie lubi z frytkami drugi woli bez sosu. 

4 chlebki pita

500g smażonej karkówki wg.przepisu

500ml sosu tzatzyki

20dkg frytek grubych, domowych

pomidor pokrojony w grube plastry

cebula biała lub czerwona zmieszana z natka pietruszki

sól, pieprz do smaku

 

Sos tzatziki


Składniki:

·        200 g jogurtu greckiego

·        1-2 mniejsze ogórki gruntowe - 140 g

·        1-2 ząbek czosnku

·        łyżka delikatnej oliwy

·        większa szczypta soli

Ogórki drobno posiekać(Nóż, blender, wyciskarka, tarko) odcisnąć. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku.




Komentarze

Popularne posty