Wątróbka z królika
Zawijaniec z wątróbki króliczej, śliwki wędzonej i bekonu. Wszystko pływa w słodkim sosie masłowo-śliwkowym z dodatkiem białego wina.
W sezonie grillowym jeśli uda mi się dostać wątróbkę to robię na ruszcie, teraz pozostaje patelnia co nie znaczy że nie smakuje.
Produkty
40 dkg oczyszczonej wątróbki z królika
8-10 plastrów bekonu
paczuszka śliwki wędzonej
szczypta soli, pieprz
olej do smażenia
Sos
10 posiekanych na plasterki śliwek
50ml białego wina
łyżka gęstego octu balsamico
łyżka masła
pietruszka do przybrania, sól pieprz
Plaster bekonu na to dwa kawałki wątróbki lekkie solenie i pieprzenie i śliwka w środek. Zawijam i nabijam na szpatułkę. Teraz to już tylko patelnie z rozgrzanym olejem lub grill. Smażę z każdej strony po 2-3 minuty.
Sos robię w osobnym małym garnku. Rozpuszczam masło i wrzucam pokrojone drobno śliwki, do tego ocet balsamiczny i wino. Redukuję nadmiar płyn i doprawiam do smaku. Konsystencja na końcu ma być dość zwarta i gęsta.
Podaję z ciepłą czosnkową grzanką pod kieliszeczek Klasztornej śliwowicy. SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz