Dorsz w cieście z ziemniaczanym dip'em (skordalia)
Greckie smaki. Dorsz w cieście z puree ziemniaczanym (skordalia) ziemniaki w formie dip'u. Fryty też są tak że prezentuję dwie wersje.
Niby nic wielkiego jednak dobrze zrobione smakuje wyśmienicie. Wszystko zależy od użytych produktów i zaangażowania. Podejdziemy olewatorsko, wyjdzie byle jak. Tak więc bierzemy temat na poważnie i działamy.
· 700g fileta z dorsza (świeżego)
·
250 ml mleka
·
180 g mąki
·
2 jajka
· 2 łyżki roztopionego masła
·
szczypta soli i pieprzu
· sok z cytryny, kilka kostek lodu do ciasta.
Mleko mieszamy z mąką, dodajemy jajka, masło, sól i pieprz. Wszystko dokładnie
Rybę osuszam ręcznikiem dzielę na mniejsze kawałki i skrapiam cytryną, solę i wstawiam do lodówki na około godzinę.
- 7-8 ziemniaków
- olej do smażenia
- oregano
- sól i pieprz
Ziemniaki kroję w dość grubsze kawałki i zalewam wodą. Odstawiam na godzinkę.
Po tym czasie nagrzewamy frytkownicę, ja z braku grzeję olej w garnku z grubym dnem
najpierw smażę frytki na złoto. Po usmażeniu posypuję dość obficie startym oregano i solę.
wstawiam do nagrzanego piekarnika (70C)
Skordalia:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- 6-8 ząbków czosnku (może być więcej, jeśli lubimy)
- 1/2 soku z cytryny lub ocet winny
- około 100 ml oliwy
- Wszystko mieszamy, ubijamy na gładką masę i doprawiamy solą do smaku
Bierzemy się za rybę. Do schłodzonej panierki dodaję kilka kostek lodu.
Kawałki ryb zanurzam w cieście i powoli wkładam partiami na rozgrzany olej. Smażymy na złoto. Odsączam na papierowych ręcznikach nadmiar tłuszczu.
Podajemy rybę z frytkami lub dipem czosnkowo- ziemniaczanym i w towarzystwie ulubionej surówki. U mnie Colesław
Komentarze
Prześlij komentarz