Małże w sosie pomidorowo-majonezowym z ziołami
Parę lat wstecz na syndrom dnia drugiego lubiłem zassać słoiczek pysznych omułków dumnie nazwanych przez producenta w sosie1000 wysp, lub w sosie prowansalskim. Po latach postanowiłem odtworzyć domowym sposobem coś na podobieństwo.
I tak powstała pyszna, zakąskowa sałatka z mięsa omułków z papryką w sosie z ziołami.
Omułki w sosie
500g mrożonego mięsa omułków
3 papryki (zielona, żółta, czerwona) pokrojone w kostkę
Cebula pokrojona w kostkę
2 drobno pokrojone ząbki czosnku
3 łyżki oliwy i łyżka masła
100ml bulionu
50ml białego wina
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
sok z 1/4 cytryny
1-2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta pieprzu Cayenne lub jedna pokrojona ostra papryczka
pęczek natki pietruszki
2 małe ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
1/2 łyżeczki cukru, sól, biały pieprz do smaku
Małże po przebraniu i opłukaniu odstawiam. Na oliwie i maśle podsmażam (szklę) cebulę, pod koniec dodając czosnek. Teraz na patelni ląduje papryka. Po lekkim przesmażeniu podlewam winem i bulionem. Dodaję zioła, i resztę przypraw (przecier, majonez, cukier) solę i pieprzę do smaku.
Dodaję mięso z małży i smażę do zredukowania płynów około 15-20 minut. Małże potrzebują z reguły 1-2 minut na ogniu, później stają się twardawe, ale znów po przeciągnięciu do 15 minut miękną. Jestem zwolennikiem tej drugiej dłuższej metody bo mięso ma czas przejść wszystkimi smakami.
Na koniec po odstawieniu z ognia dodaję korniszony, natkę pietruszki, sok z cytryny i ewentualnie koryguję smaki i konsystencje.
Podajemy z bagietką i lampką białego wina. Ja akurat mam na stanie muszle po konsumpcji przegrzebków które używam jako mini talerzyki. SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz