Grecka Pita me Gyros
Grecki chlebek pita me gyros
Przepis na chleby Pita:
400g mąki pszennej
8g suchych droższy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
150ml cieplej wody
120ml ciepłego mleka
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i końcówką do ciasta miksować około 10 minut. Ciasto będzie lekko kleiste. Dłonie wysmarować olejem i wyjąć ciasto miskę również natłuścić i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat,
zagnieść i podzielić na 8 równych części, uformować kulki i odłożyć na blat do
ponownego wyrośnięcia. Wyrośniętą kulkę spłaszczyć dłonią i wałkować na grubość
około 3mm blat można podsypać mąką. Smażyć na suchej patelni z obu stron po
około 2 minuty każda. Po usmażeniu położyć na deskę i przykryć ściereczką.
Chlebki są miękkie, puszyste i
elastyczne dzięki czemu nie łamią się podczas zwijania
Grecka pita gyros z patelni
Najważniejsze w tym wszystkim to mięso i jego
przygotowanie.
Karkówkę kroję w plastry (2cm) i układam jeden na drugim. W folię i na 3-4h do zamrażalnika. Po wyciągnięciu z lodówki kroję ostrym nożem na cienkie plasterki. Ostry ogień trochę oliwy i smażę na smakowite kęski. Solę solą z oregano na samym końcu.
Mięso niczym w smaku nie
różni się od street food Athens. Zero przypraw typu "przyprawa do
gyrosa" i inne dziadostwo tylko sól, oregano, tyle! Można sobie
przeperfumować mięso dając sklepowe wynalazki i marynaty. Ewentualnie słodka
papryka.
Na gorącej patelni pokrojone mięso smażę w małych partiach na złoty kolor (jeśli wrzucimy na patelnię za dużo to odda wodę i po prostu się ugotuje) odkładam na talerzu do ciepłego piekarnika.
Pity po zwilżeniu wodą smażę na gorącej patelni skropionej oliwą. Pita po namoczeniu pod bieżącą wodą na gorącej patelni z odrobiną oliwy ładnie się otworzy. Napełniam naprzemiennie wszystkimi składnikami i smacznego.
Można podać osobno wszystkie składniki na talerzu nie zawijając w rulon czy napełniając kieszonki. Jak kto lubi.
Składniki do napełnienia 4 sztuk. Oczywiście sos czy frytki podaję na oko. Każdy daje wg. swoich smaków. Jeden nie lubi z frytkami drugi woli bez sosu.
4 chlebki pita
500g smażonej karkówki wg.przepisu
500ml sosu tzatzyki
20dkg frytek grubych, domowych
pomidor pokrojony w grube plastry
cebula biała lub czerwona zmieszana z natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
Sos tzatziki
Składniki:
·
200 g jogurtu greckiego
·
1-2 mniejsze ogórki gruntowe - 140 g
·
1-2 ząbek czosnku
·
łyżka delikatnej oliwy
·
większa szczypta soli
Ogórki drobno posiekać(Nóż, blender, wyciskarka, tarko)
odcisnąć. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz