Zupa z pora z wędzonym łososiem i marynowanym imbirem

 4-5 porów

2 ziemniaki lub ½ korzenia selera

100 gram wędzonego łososia

Imbir marynowany do sushi

Pęczek szczypioru

Masło trzy łyżki

¼ łyżeczki gałki moszkatułowej

 Bulion

3-4 litry wody

2 marchewki

1 cebula umyta w łupinie

seler naciowy 5-6 łodyg

1 pietruszka

łyżeczka sosu rybnego

czosnek 2 ząbki

1 papryczka chili

3 liście laurowe

7-8 ziela angielskiego

Sól ,pieprz i sos sojowy do smaku

 Nastawiamy w garnku warzywa na bulion przyprawiając do smaku. Potrzeba około godziny żeby był gotów. Jeśli mamy rosół to sprawa rozwiązana.

4 pory średnicy około 2,5 cm dokładnie myjemy, usuwamy piętki i zielone końce Kroimy w plasterki. Dwa ziemniaki średniej wielkości kroimy w plasterki, lub kostkę ,obojętnie bo będzie blendowane

Na patelni rozpuszczamy  masło około 2 cm ze standardowej kostki z jej szerokości.


Wstawiamy do garnka  warzywa na 3-4 litry  bulionu no chyba że mamy z dnia poprzedniego rosół.

Do rozgrzanego masła dodajemy pokrojony por. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut mieszając, aby nie przywarł do naczynia.


Następnie dodajmy do pora pokrojone w dowolny sposób ziemniaki i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut.

Do  wysokiego naczynia wsypujemy  podduszony na maśle por z ziemniakami i podlewając bulionem, blendujemy na kremową masę.

Bulion jak stwierdzimy że jest gotów przecedzamy do osobnego garnka i łączymy z pulpą z pora i ziemniaków

Po około 10 minutach, do przestudzonego kremu dodajemy 4 czubate łyżki gęstej 18% śmietany i łyżeczkę od herbaty mielonej gałki muszkatołowej, oraz ½ łyżeczki pieprzu czarnego. Całość ponownie miksujemy i zagotowujemy .Przyprawiamy do smaku sosem sojowym ,pieprzem ,solą


Gotowy krem, podajmy z 1 plastrem wędzonego łososia ze 100 gramowego opakowania, kilkoma płatkami imbiru i posypujemy szczypiorem i świeżo zmielonym pieprzem

Można dorzucić troszkę grzanek .



SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty