Łazanki z młodą kapustą i boczkiem

 Sezon na młodą kapustę w pełni, trzeba więc korzystać.

Tak więc potrzebujemy:


400 g makaronu łazanki

małą młodą kapustę

300-400g wędzonego boczku

jeden średni por

cebula

pół szklanki bulionu

łyżka sosu ostrygowego (można zastąpić sojowym)

łyżka gęsiego smalcu lub inny dowolny tłuszcz

łyżeczka suszonego majeranku

garść pokrojonego koperku


Makaron gotuję wg. przepisu na opakowaniu. W głębokiej patelni przesmażam na smalcu pokrojony w kostkę boczek w raz z cebulą. Pod koniec wrzucam pora pokrojonego w pół plasterki i całość smażę około 10 minut do miękkości warzyw. Kapustę po obraniu wierzchnich liści drobno kroję. Dodaję do całości i podlewam bulionem. Doprawiam sosem ostrygowym, solą, majerankiem i duszę do miękkości kapusty zwykle około 20min. Teraz tylko zostało wymieszać      całość z łazankami, podgrzać i dodać świeży koper. Można zasiadać do konsumpcji. 




SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty