Shitake z sosem sojowo-ostrygowym

 Grzyby z własnej mini hodowli świeżo zebrane w ilości trzech sztuk 😅na potrzebę małego

kulinarnego eksperymentu. No i wyszła fajna zakąska. 

* kilka grzybów shitake

* ćwiartka pokrojonej słodkiej cebuli

* oliwa do smażenia

* kilka kropel sosu sojowego 

* łyżeczka sosu ostrygowego

* szczypta słodkiej papryki

* sól i pieprz do smaku

chlebek pita przepis pod tym linkiem https://tiny.pl/rzjmx

Grzyby pokroiłem w plasterki około 0,5 cm i wrzuciłem na rozgrzaną patelnie z oliwą.

Jak już lekko się zrumieniły dodaję cebulę i przyprawiam sosami. Dokładam z boku pitę pokrojoną w trójkąty, całość dość intensywnie smażę dwie minuty. Posypuję natką pietruszki i gotowe.

Teraz pozostała już tylko sama degustacja.



SMACZNEGO!

W pół mroku piwnicy w temperaturze około 12C hodowla shitake i boczniaka










Komentarze

Popularne posty