Śledź solony z ziemniakami...Karnawał 2021!
Śledzie solone z ziemniakami
Danie powstało z przypadku. Ziemniaki po prostu zostały po obiedzie „z niedzieli” smakowały obłędnie, tylko pewnie za dużo jak zwykle 😎. Świeżą paczkę litewskich śledzi „Iwasi” przywiózł kurier.
Ja byłem tyle co po odwiedzinach u kolegi po nożu, pasjonata kuchni. Właśnie w odwiedzinach u Piotra spróbowałem mięsistego śledzia marynowanego z czerwonym pieprzem pod przysłowiową stopeczkę.
Czerwony pieprz, który tak naprawdę to tylko z nazwy jest pieprzem, nawet z czarnym nie jest spokrewniony. Ale smakuje rewelacyjnie. Lekko ostry, słodki, owocowo-kwiatowy i z krótką końcówką ulotnego smaku, tak że chcesz więcej! Pycha! Po wizycie zamówiłem 0,5kg (sic)
Śledzie solone z ziemniakami.
Siermiężna potrawa rodem z PRL-u
Druga grupa to Stara rezerwa polskiej armii która śledzia z ziemniakami w
menu miała dosyć często. Sposób przyrządzenia a w zasadzie jego brak, i podania
zostawiał dużo do życzenia. I chyba stąd ta niechęć do solonego śledzia. Chodź
znam kilka osób z drugiej grupy, którzy tęsknią za śledzikiem w takim wydaniu. Mnie
od dzieciństwa smakuje ale może dlatego że od kamaszów się mignąłem? Zostawiamy
tego koszarowego. Robimy TERAZ i tutaj.
W domach oczywiście też gościł w menu z
ziemniakami, ale to zależało od gospodyni jak przyrządzi i poda.
Jedziemy z wersją po mojemu ...
Porcja dla czterech osób
· Cztery filety
dobrego śledzia
· Dwa uparowane ziemniaki w łupince (wielkości pięści)
· 10 dkg fety
· Łyżka startego
parmezanu
· Skwarki z plastra
wędzonej słoniny (najlepsza z Ukrainy)
· Dwie łyżki
śmietany
· Łyżka kolorowego
pieprzu ( w przyszłości tylko czerwony )
· Cebula, czerwona
słodka papryka, zielenina do ozdobienia
Wykonanie
Dzień wcześniej śledzie, jeśli są to
puszkowe Iwasi to filetuję i po zalaniu olejem (chyba że kupimy gotowe filety)
zasypuję czerwonym pieprzem. Około 30 ziarenek Zostawiam na noc
Ziemniaki paruję do lekkiej miękkości, tak żeby się nie rozpadały bo jeszcze
będą w piekarniku. Na patelni przesmażam słoninę w kostkę. Ziemniaki po
parowaniu i wystygnięciu kroje na pół i drążę środki zostawiając centymetr
ścianki. Urobek z ziemniaka mieszam ze skwarkami, fetą i startym serem. Całość
po doprawieniu solą i pieprzem ląduje w środku połówek jako nadzienie.
Można i nawet pasuje dodać natki pietruszki do farszu.
Kładziemy na blaszkę połówki ziemniaków i
do piekarnika na pół godziny w 180 C.
Zostawiam w wyłączonym piekarniku przykryte papierem do pieczenia żeby nie obeschły i stygnąc lekko stężały. Wyciągam jeszcze lekko ciepłe połówki zapieczonych ziemniaków i właśnie takie są idealne. Talerz, liść sałaty rzymskiej na to łyżeczka śmietany, a obok kładę ciepłego ziemniaka. Na górę filet śledzia Iwasi pokraszony ziarnami pieprzu.
Wcześniej na małej ilości oliwy palę cebulę z plastrach i paprykę. Kropka to biały sos winegret z musztardą Przybranie? Każdy jak lubi…można na śmietanę położyć pół łyżeczki kawioru. Dowolność
SMACZNEGO
Jak
już raz skosztujesz, to zawsze będziesz tego poszukiwał. Zostaniesz
niewolnikiem tego smaku. I ja to wiem, bo tak się stało…
materatz MMXXI👈😜
Komentarze
Prześlij komentarz