Jagnięca karkówka z rzymskiego gara
Jagnięcina pieczona z warzywami, czyli smaki południa. Jak chcę podjeść dobrej jagnięciny to tylko Grecja, Albania, czy Rumunia. To właśnie w Rumuni gdzie udało mi się uciec na tydzień w pandemiczną jesień 2020r. miałem okazję zajadać jagnięcinę z garnka rzymskiego. Pycha!
Garnek rzymski kupiłem w mekce rumuńskiego garncarstwa w Horezu gdzie tradycje wyrobu ceramiki z czerwonej glinki sięgają kilkuset lat.
Danie które opisuję wymaga trochę czasu do przygotowania, ale na pewno odwdzięczy się swoim niezapomnianym smakiem.
Jest to soczyste, delikatne i przede
wszystkim chude mięso. No może z malutkimi
przerostami tłuszczu ;-)
Jedyną wadą tego mięsa jest cena i fakt, że nie
wszędzie można je kupić.
Polecam dla wszystkich miłośników jagnięciny
Składniki:
- ok.1 kg karkówki jagnięcej z kością
- 5 ząbków czosnku
- 3 marchewki
pokrojone w słupki
- dwie cebule lub
kilka szalotek
- 2-3 ziemniaki
pokrojone w ćwiartki
- kilka łyżek oliwy
- sól, pieprz
- łyżka stołowa tymianku
- kilka gałązek
świeżego rozmarynu
- łyżeczka rozgniecionego kopru włoskiego
- 100 ml czerwonego
wina
- łyżka octu jabłkowego
Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na kilka części.
Do miseczki wlewamy oliwę, wino, ocet dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałązki rozmarynu, tymianek, sól i pieprz, a następnie mieszamy. Dokładamy pokrojona warzywa.
Marynatą wkładamy do pojemnika i nacieramy dokładnie mięso, zamykamy folią spożywczą i zostawiamy na całą noc w lodówce
Na drugi dzień
przed dalszą obróbką wyjmujemy je wcześniej z lodówki i czekamy aż złapie
temperaturę pokojową.
Mięso obsmażamy z każdej strony na dobrze
rozgrzanej patelni, następnie przekładamy do garnka, obkładamy w około
warzywami, zamykamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 2
godziny.
Podajemy z warzywami z pieczenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz