Krewetki z makaronem
Krewetki z makaronem i marynowanym karczochem.
Ma być prosto szybko i bardzo smacznie. I ten przepis taki jest. Tak jak robiłem na patelni, tak jednym pociągnięciem klawiatury napisałem przepis 😏 W głównej nazwie nie ma karczocha który może być problemem do zdobycia tak na szybko. Można pominąć... ale z nim to niebo w paszczy. Ja miałem zamarynowanego wcześniej.
· 30-40dkg krewetek. Najlepsze całe
duże, białe
· 6-8 ćwiartek marynowanego karczocha
· 2-3
gałązki pomidorów koktajlowych
· Opakowanie ulubionego makaronu jak
dla mnie to spagetti
· 1 średnia cebula
· 2 ząbki czosnku
· 100 ml dobrej oliwy
· 50 ml białego wina
· Natka pietruszki
· Sól, biały pieprz
· Nadprogramowo (łyżka sosu ostrygowego
lub sojowego, cukier trzcinowy)
Makaron
gotujemy wg. Przepisu na opakowaniu. Osobiście po ugotowaniu lekko doprawiam
gorący makaron oliwą i sosem sojowym.
Najpierw na
patelni ląduje drobno pokrojona cebula na gorącej oliwie. Jeśli już ją mamy
zmiękczoną wpada czosnek i pomidory z gałązkami. Jak na fotkach. Teraz
karczochy i delikatnie mieszamy podlewając winem. Odparowujemy nadmiar płynu.
Jeśli pomidory są kwaśne, posypujemy cukrem trzcinowym (balans smaków) Czas na
krewetki.
Ogień w górę
i krewetki dosłownie 2-3 minuty jak tylko złapią kolor trzymamy na ogniu. Pieprz,
sól i wcześniej ugotowany naoliwiony i przyprawiony sosem sojowym lub
ostrygowym makaron (ulubiony) Cały czas na dość dużym ogniu wszystko mieszam,
sprawdzając słoność i stopień wysmażenia. Teraz tylko natka pietruszki, ciepły
talerz, lampka białego wina i SMACZNEGO…Uff
Podaje szybki przepis na karczocha.
Komentarze
Prześlij komentarz