Tatar z pstrąga lub łososia
Czasy gdzie na Sanie można było złowić i wziąć lipienia dawno odeszły. Nie było wtedy lepszej przystawki na imprezie jak tatar z lipienia. Teraz pozostało nam tylko, złowić, wypuścić, powąchać ręce i napawać się zapachem świeżego tymianku.
Wymusiło to na mnie poszukanie zamiennika lipienia. Tak padło na pstrąga i łososia. Smaku nawet nie będę porównywał bo nie ma sensu. Ktoś kto raz się wgryzł w kromeczkę chleba z lipieniem, smaku tego nie zapomni.
Świeży tymianek lekko zbliża pstrąga i łososia do zapachu i smaku lipka. Ale jak piszę to "lekko zbliża" Wcale nie znaczy że tatar z łososiem jest bee.
Tyle wspominek bo się zaczynam ślinić.
Pstrągi filetuję i gotowe płaty ze skórą marynuję w kąpieli z oleju, sosu sojowego (jasny) z octem jabłkowym.
Robiąc tatara z łososia omijam cały proces marynowania i płat po obraniu ze skóry kroję w dość grubą kostkę (5mmX5mm) żeby nie zrobić pasty. Skrapiam sokiem z 1/2 cytryny i łyżką sosu sojowego. Zostawiam na 10 minut a w między czasie kroję drobno cebulę i ogórki. Dodaje majonez, tymianek. pietruszkę. Mieszam dokładnie wszystkie składniki i ewentualnie doprawiam solą, pieprzem czy sosem sojowym.
SKŁADNIKI
2 średniej wielkości pstrągi lub 20 dkg fileta z łososia (1/4 tego co na zdjęciu)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu lub używam marynaty po śledziach jak wyżej napisałem
2 średnie ogórki konserwowe
cebula biała słodka
natka pietruszki
sok z 1/2 cytryny
świeży tymianek. Suszony też będzie.
sól, biały pieprz do smaku.
Całość ląduje w lodówce na 8-10 godzin
Na drugi dzień obrałem ze skórki. Pokroiłem w drobną kostkę dodałem wszystkie składniki jak dodaję do łososia, tymianek do smaku i oczywiście
własnoręcznie umęczony chleb z masłem, jajo na górę i jazda
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz