Gravlax
Gravlax...czyli łosoś marynowany w soli, cukrze i koperku
Płat świeżego łososia , sześć łyżeczek
cukru trzcinowego, cztery
łyżeczki morskiej soli ,biały pieprz ,pęk koperku. Z ilością soli trzeba
eksperymentować raz dałem 6x6 i jak dla mnie lekko za słone było
łososia dzielimy tak żeby były dwa równe kawałki ,koper drobno siekamy . Dodajemy cukier, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Układamy w szklanym naczyniu łososia i robimy dokładnie tak jak na fotkach.
Po jednym dniu w lodówce przewrócić na drugą stronę. Nie odlewać powstałego płynu. Dwa dni i gravlax gotowy.
Teraz pieczywo jakie kto lubi , masło i
ryba. Ja posmarowałem serem gorgonzola-mascarpone.
Do tego sos którego na fotkach nie ma. Oliwa, miód, musztarda dijion biały pieprz, sól, cytryna lub ocet balsamiczny. Wszystko robię na oko, do smaku. Przed spożyciem usunąć koper z marynatą.
Do dwóch tygodni może leżeć w lodówce
ale z reguły nie doczekuje piątego dnia.SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz