Gulasz jagnięcy
Gulasz jagnięcy
Uwielbiam
jagnięcinę. Kiedy tylko jadę gdzieś na południe i zostawię granicę węgierską za
plecami to już zaczynam węszyć i rozglądać się za jakimś barankiem. Cóż taki typ
człowieka.
Najlepsze są greckie pajdakia , porąbane mięso jagnięce z kostkami na małe kęski i grillowane natarte oliwą z oregano, skropione cytryną prosto z drzewa smakują wybornie.
Ja dostałem
od znajomego kilka kilogramów jagnięciny i jedna z trzech części podpisana była
jako gulaszowe. Tak padło na gulasz.
· * Około 1 kg jagnięciny pokrojonej w
kostkę
· * Dwie cebule pociachane w pół plasterki
· * 4-5 słodkich papryk ( te na fotce są
mega słodkie i smaczne)pokroić w 1 cm paski
· * 3 syte łyżki słodkiej papryki
· * 5 ząbków czosnku
· * Marchewki pocięte w plasterki
· * Papryczka chilli i ostra w płatkach
lub proszku np. gochugaro
· * 1 pietruszka, też w plasterki
· * Łyżeczka czerwonego pieprzu w całości
· * Ziele angielskie i liść laurowy
· * Łyżka sosu sojowego i rybnego
(naturalny 5-ty smak umami)
· * Dwie łyżki przecieru pomidorowego lub
puszka pomidorów
· * Sól, pieprz do smaku
· * Gałązka rozmarynu
· * 200ml czerwonego wina
· * 100ml oliwy
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażam cebulę, jeśli zaczyna się szklić dodaję czosnek i pieprz czerwony. Czosnek zaczyna być czujny, wrzucam słodką paprykę w proszku i wszystko na dość sporym ogniu przesmażam. Teraz ląduje marchewka i pietruszka. Po dosłownie minucie dodaje przecier i dalej podsmażam wszystko. Robie w garnku na jednej połowie miejsce i wrzucam partiami mięso. Jak już mamy wszystko w garnku mieszam i wlewam wino.
Na chwilę zostawimy po
zamieszaniu aż wino odda smak. Teraz słodka pokrojona papryka, rozmaryn, ziele
angielskie i liście laurowe. Solę do smaku i przyprawiam sosem sojowym i
rybnym. Podlewam gorąca wodą do zakrycia mięsa. Na małym ogniu duszę około czterech
godzin redukując trochę płynu. Ale pilnujmy żeby nie przypalić, wtedy trzeba
podlać wodą. Po takim czasie mięso odda to co ma dla nas najlepsze. Właśnie ten
piąty smak. Sosu niczym nie zagęszczam, ma być naturalnie gesty z warzyw.
Podałem z obsmażanymi na maśle ziemniakami i piklami z ogórka i papryki
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz