Zupa z pora z wędzonym łososiem i marynowanym imbirem
4-5 porów
2
ziemniaki lub ½ korzenia selera
100
gram wędzonego łososia
Imbir
marynowany do sushi
Pęczek
szczypioru
Masło
trzy łyżki
¼
łyżeczki gałki moszkatułowej
3-4
litry wody
2
marchewki
1
cebula umyta w łupinie
seler
naciowy 5-6 łodyg
1
pietruszka
łyżeczka sosu rybnego
czosnek
2 ząbki
1
papryczka chili
3
liście laurowe
7-8
ziela angielskiego
Sól
,pieprz i sos sojowy do smaku
4 pory średnicy około 2,5 cm dokładnie myjemy, usuwamy piętki i zielone końce Kroimy w plasterki. Dwa ziemniaki średniej wielkości kroimy w plasterki, lub kostkę ,obojętnie bo będzie blendowane
Na patelni rozpuszczamy masło około 2 cm ze standardowej kostki z jej szerokości.
Wstawiamy do
garnka warzywa na 3-4 litry bulionu no chyba że mamy z dnia poprzedniego
rosół.
Do rozgrzanego masła dodajemy pokrojony por. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut mieszając, aby nie przywarł do naczynia.
Następnie dodajmy
do pora pokrojone w dowolny sposób ziemniaki i dusimy pod przykryciem kolejne
10 minut.
Do wysokiego naczynia wsypujemy podduszony na maśle por z ziemniakami i
podlewając bulionem, blendujemy na kremową masę.
Bulion jak stwierdzimy że jest gotów przecedzamy do osobnego garnka i łączymy z pulpą z pora i ziemniaków
Po około 10 minutach, do przestudzonego kremu dodajemy 4 czubate łyżki gęstej 18% śmietany i łyżeczkę od herbaty mielonej gałki muszkatołowej, oraz ½ łyżeczki pieprzu czarnego. Całość ponownie miksujemy i zagotowujemy .Przyprawiamy do smaku sosem sojowym ,pieprzem ,solą
Gotowy krem, podajmy z 1 plastrem wędzonego łososia ze 100 gramowego opakowania, kilkoma płatkami imbiru i posypujemy szczypiorem i świeżo zmielonym pieprzem
Można dorzucić
troszkę grzanek .
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz