Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
Sezon na młodą kapustę w pełni, trzeba więc korzystać.
Tak więc potrzebujemy:
400 g makaronu łazanki
małą młodą kapustę
300-400g wędzonego boczku
jeden średni por
cebula
pół szklanki bulionu
łyżka sosu ostrygowego (można zastąpić sojowym)
łyżka gęsiego smalcu lub inny dowolny tłuszcz
łyżeczka suszonego majeranku
garść pokrojonego koperku
Makaron gotuję wg. przepisu na opakowaniu. W głębokiej patelni przesmażam na smalcu pokrojony w kostkę boczek w raz z cebulą. Pod koniec wrzucam pora pokrojonego w pół plasterki i całość smażę około 10 minut do miękkości warzyw. Kapustę po obraniu wierzchnich liści drobno kroję. Dodaję do całości i podlewam bulionem. Doprawiam sosem ostrygowym, solą, majerankiem i duszę do miękkości kapusty zwykle około 20min. Teraz tylko zostało wymieszać całość z łazankami, podgrzać i dodać świeży koper. Można zasiadać do konsumpcji.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz