Shitake z sosem sojowo-ostrygowym
Grzyby z własnej mini hodowli świeżo zebrane w ilości trzech sztuk 😅na potrzebę małego
kulinarnego eksperymentu. No i wyszła fajna zakąska.* kilka grzybów shitake
* ćwiartka pokrojonej słodkiej cebuli
* oliwa do smażenia
* kilka kropel sosu sojowego
* łyżeczka sosu ostrygowego
* szczypta słodkiej papryki
* sól i pieprz do smaku
chlebek pita przepis pod tym linkiem https://tiny.pl/rzjmx
Grzyby pokroiłem w plasterki około 0,5 cm i wrzuciłem na rozgrzaną patelnie z oliwą.
Jak już lekko się zrumieniły dodaję cebulę i przyprawiam sosami. Dokładam z boku pitę pokrojoną w trójkąty, całość dość intensywnie smażę dwie minuty. Posypuję natką pietruszki i gotowe.
Teraz pozostała już tylko sama degustacja.
SMACZNEGO!
W pół mroku piwnicy w temperaturze około 12C hodowla shitake i boczniaka |
Komentarze
Prześlij komentarz