Sałatka z Grillowanym kurczakiem, mango i orzechami
Podobnych
przepisów w necie jest (od zaj… ) dużo. Tak że na pewno się powtarzam i niczego
nowego nie odkryłem. Po prostu kupiłem mrożone mango i z tyłu był jeszcze jeden
przepis. Zrobiłem podobnie chodź z małą różnicą. Nie cierpię fileta z kurczaka.
Dla mnie jest to mięso suche, niciowate i ogólnie niezjadliwe. Tak postanowiłem
zrobić i zjeść sałatkę FIT ale bez piersi, która gości w 99% wszystkich przepisów na sałatki z kurczakiem.
Do tej sałaty użyłem luzowanych podudzi, które
po obróbce na patelni pozostają soczyste i jędrne. Wcześniej je oczyściłem z
tłuszczu i podzieliłem na dość spore kawałki i zamarynowałem przez dwie godziny
w oliwie z dodatkiem łyżki pasty Tom Yum z trawą cytrynową i galangalem.
· Trzy podudzia z kurczaka zamarynowane
jak opisałem wyżej.
· Opakowanie ulubionego mix sałat.
· Mango (w moim przypadku jak pisałem,
mrożone) świeże najlepsze.
· 4-5 orzechów włoskich
· Wskazane, kilka pomidorów koktajlowych (nie dodałem bo nie miałem, później już tak) Kawałek marynowanej papryki. Oliwa do marynaty i do sosu winegret
Sos winegret
· Trzy łyżki oliwy
· Łyżka soku z cytryny
· Łyżka musztardy stołowej
· ½ łyżki miodu
· Sos sojowy do smaku
· Pieprz kolorowy
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby się smaki przeżarły, przejadły, po prostu połączyły.
Wykonanie
Na spód talerza wylewam kilka łyżeczek dresingu na to daje
sałatę delikatnie wymieszą razem z mango pokrojonym w kostkę i jeśli mamy
pomidorki to również dajemy. Kurczaka smażymy na oliwie w dość wysokiej
temperaturze układamy na górze polewamy delikatnie sosem i posypujemy kawałkami
orzechów. Do tego kromeczka ulubionego pieczywa i SMACZNEGO.
Smak podudzia
zaprawionego trawą cytrynową i galangal’em daje kopa.
Jest słodko, soczyście, kwaśno i pikantnie.
Komentarze
Prześlij komentarz