Kanapka z szarpaną wieprzowiną
Szarpana wieprzowina PULLED PORK
Jest takie powiedzenie „Szarpał by jak Reksio boczek” Nie wiem dokładnie o co chodzi,😇 ale myślę że właśnie o szarpaną wieprzowinę.
Naszła mnie ochota coś
poszarpać, a że w zamrażalniku miałem 1,3kg łopatki tak resztkami sił (choroba)
zacząłem działać. Smak jest czyli OK.
Długo pieczona w niskiej temperaturze (około 90C) łopatka wieprzowa wcześniej zamarynowana zamienia się w pyszne jadło. Na koniec mięso staje się tak miękkie, że rozpada się pod naciskiem widelca i rozrywa na cienkie włókna. Takie właśnie sztosowe mięso to główny składnik kanapek z PULLED PORK
Składniki
1,3kg
łopatki lub karkówki
3 cebule
pokrojone w półplastry
5 ząbków
czosnku
3 łyżki
oliwy
100 ml octu
jabłkowego (hand made osobista małżonka)
Marynata do mięsa
Łyżeczka ostrej
papryki
2 łyżeczki
soli
2 łyżki sosu
sojowego czosnkowo-miodowy
2 łyżeczki
mielonej słodkiej papryki
Pieprz czerwony
łyżka.
Do podania
Ulubione
bułki, ogórki konserwowe, cebula smażona w krążkach, ulubiony sos, u mnie
Kimchi zamyka wszystko na górze.
Do
rzymskiego gara lub innego naczynia do zapiekania wrzucamy pokrojoną cebulę z
czosnkiem, wlewamy ocet i oliwę. Mieszamy.
W osobnym naczyniu nacieramy mięso wymieszanymi przyprawami i odstawiamy na godzinkę. Można te operację zrobić dzień wcześniej. Moim zdaniem zbędna czynność z uwagi na czas duszenia gdzie mięso powoli zdąży przejść wszystkimi smakami.
Mięso ląduje
w garnku na cebuli i do piekarnika na 8-11 godzin w temperaturze docelowej ok.
90C. U mnie trwało to całą noc.
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu dosłownie „ szarpię” mięso na włókna przemieszując z pozostałym sosem z duszenia i do ciepłego piekarnika.
Teraz
ulubiona bułka skropiona oliwą i podsmażamy na patelni z grubo pokrojoną cebulą
w krążki. Nakładamy mięso na bułkę dajemy cebulę, ogórek konserwowy, ulubiony
sos. Ja w jednej produkcji dodałem świeżo ukiszone Kimczi i powiem że grubo. SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz